Groeicurven zijn een handig middel om na te gaan of je baby voldoende melk drinkt. De groei maakt deel uit van de algemene ontwikkeling van je baby.

Het is niet belangrijk op welke curve je baby staat, het is vooral belangrijk dat hij zijn curve redelijk goed volgt. Daalt of stijgt een baby sterk in de curven, dan is het zinvol zijn gewichtsontwikkeling in het oog te houden. Indien het om meer dan een tijdelijke schommeling gaat kun je best proberen te achterhalen wat de reden hiervan is. Een medewerkster van LLL, een lactatiekundige of je arts kunnen je hierbij helpen.

Het geboortegewicht van de baby wordt door verschillende factoren beïnvloed zoals de omstandigheden in de baarmoeder de weken voor de geboorte, de bevalling en vooral de medicatie die eventueel tijdens de bevalling toegediend werd. Een correctie van het gewicht, dus een sprong in de curven, is inde eerste twee levensweken komt wel vaker voor. Een gezonde baby, die op vraag gevoed wordt en dus minstens 8 tot 12 voedingen per 24 uur krijgt zal daarna zijn curve meer of minder goed volgen.

Bij een erg grote gewichtstoename moet je niet direct aan overvoeden denken. Dit is onwaarschijnlijk bij een baby die uitsluitend borstvoeding krijgt. Misschien gaat het om een inhaalmanoeuvre omdat de baby aan het einde van de zwangerschap in de baarmoeder niet meer voldoende kon groeien.

Soms kan het wel gebeuren, dat een baby in een vicieuze cirkel terecht komt en meer melk drinkt dan goed voor hem is. Drinken aan de borst is rustgevend en pijnstillend. Heeft een baby vaak een ongemakje, dan kan het gebeuren dat hij door heel vaak om de borst te vragen, de melkproductie sterk verhoogt. Door de grote hoeveelheden melk krijgt hij nog meer last en vraagt hij misschien nog vaker om de borst. Vaak aan de borst drinken is op zich natuurlijk goed, maar als je baby erg onrustig is en je hem maar moeilijk kunt troosten, dan kan je de situatie best met een medewerkster van LLL bespreken. Zij kan je helpen de melkproductie beter op je baby af te stemmen.

Indien een baby, die voor de rest gelukkig en tevreden is, heel hard blijft groeien hoef je normaal niet bezorgt te zijn. Alleen als hij een heel stuk boven de P97 (Percentiel 97) zit kan je best eens met je arts erover spreken. Waarschijnlijk zal hij je kunnen geruststellen en heb je gewoon een stevige baby, maar misschien zal je arts ook verder onderzoek aanraden.

Bij een lage gewichtstoename is het belangrijk om na te gaan of de baby voldoende melk krijgt. 8 tot 12 voedingen per 24 uur zijn normaal, dus de ene baby zal met 8 voedingen toekomen maar een andere baby zal daarmee niet voldoende kunnen drinken. Normaal is voeden op vraag een heel goed idee, maar er zijn baby’s die niet voldoende vaak van zichzelf uit om een voeding vragen. Het zijn de schijnbaar gemakkelijke baby’s, die rustig uren aan een stuk in hun bedje kunnen slapen. Zo een rustige baby heeft meestal wat meer stimulans nodig. Andere reden voor het drinken van te weinig melk kan een slechte drinktechniek, het gebruik van een fopspeen of het drinken met een tepelhoedje zijn. Als je vragen hebt bij de drinktechniek van je baby, aarzel dan niet contact op te nemen met een ervaren vroedvrouw of een lactatiekundige.

Een medewerkster van LLL kan tips geven hoe je de baby meer kunt stimuleren en hoe je de melkproductie wat kunt verhogen.

Een kleine groeier die zijn curve goed volgt is waarschijnlijk perfect gezond. Indien je baby echter onder de P3 curve zit, dan kan je dit best met je arts bespreken. Waarschijnlijk zal hij je gerust stellen maar soms is verder onderzoek aangewezen.

In 2006 heeft de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) nieuwe groeicurven gepubliceerd. Deze curven zijn gebaseerd op meer dan 8000 baby’s uit verschillende landen die borstvoeding kregen. Ze zijn van toepassing op alle baby’s, dus het maakt niet uit tot welke etnische groep een baby hoort. In landen waar de mensen eerder groot zijn zullen de meeste baby’s en wat hogere curve volgen. In regio’s met eerder kleine mensen zullen de meeste baby’s de lagere curven volgen. Normaal groeien baby’s in de eerste 2 levensmaanden heel hard en vlakt de curve naarmate ze ouder worden geleidelijk aan af.

Wil je de gewichtsevolutie van je baby in het oog houden, dan kan je deze links gebruiken naar de percentielen-curven van de WHO. Heb je vragen over het gebruik van de curven of ben je bezorgd omdat je baby van zijn curve afwijkt, dan kan je altijd contact opnemen met een medewerkerster van LLL.

Meisjes:

Gewicht tot 6 maand:
http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_6.pdf

Gewicht tot 2 jaar:
http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_2.pdf

Lengte tot 2 jaar:
http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_lfa_girls_p_0_2.pdf

Jongens:

Gewicht tot 6 maand:
http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_6.pdf

Gewicht tot 2 jaar:
http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_2.pdf

Lengte tot 2 jaar:
http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_lfa_boys_p_0_2.pdf

© Christine Van Den Broecke-Schneider

Steun LLL Vlaanderen vandaag nog met een gift

Kom in actie!

LLL is een vrijwilligersorganisatie en zet zich in voor moeders die borstvoeding (willen) geven, zodat ze de steun krijgen die ze verdienen.
Ook jij kan daaraan meewerken door donateur te worden.
De kleinste gift is ook welkom op rekeningnummer
406-6060491-38.