skip to Main Content

Borstvoeding en het Coronavirus (Covid-19)

Borstvoeding en het Coronavirus (COVID-19) *
* Oorspronkelijke tekst: La Leche League Nederland

 

Het nieuwe coronavirus lijkt in Europa voor steeds meer besmettingen te zorgen. Dit roept vanzelfsprekend ook vragen op als je borstvoeding geeft. Er is nog niet veel bekend over het virus.

Eén van de grootste voordelen van borstvoeding is dat het op verschillende manieren beschermt tegen luchtwegeninfecties. Via de borstvoeding worden eigen aangemaakte antistoffen en andere immuun-factoren aan het kind doorgegeven. Hierdoor is er minder kans dat die ziek wordt.

Als een gezinslid besmet raakt met het Coronavirus, is er een hele grote kans dat de baby ook al is blootgesteld aan het virus. De gezinsleden zijn namelijk al besmettelijk voordat ze symptomen beginnen te krijgen. Juist omdat het kind waarschijnlijk al blootgesteld is aan het virus, is het héél belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. De immunologische bestanddelen in de moedermelk helpen te voorkomen dat het kind ziek wordt en ondersteunen zijn immuunsysteem.

Bij een besmetting in het gezin is het niet nodig om de borstvoeding te onderbreken of om baby en borst van elkaar te scheiden. Als een kind geen borstvoeding krijgt, krijgt het namelijk ook geen beschermende stoffen meer. Verder kan het (tijdelijk) onderbreken van borstvoeding veel extra stress opleveren, zowel praktisch als emotioneel en zowel voor beide partijen. Mocht omwille van scheiding van borst en baby, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname van de ouder, live borstvoeding aan de borst niet mogelijk zijn, dan kan gekolfd worden om de melkproductie in stand te houden. Acuut stoppen met borstvoeding verhoogt het risico op borstontsteking.

Om besmetting te voorkomen is het belangrijk om goede hygiëne te handhaven, zoals handen wassen en mogelijk dragen van een beschermend mondkapje. Ook een evenwichtige voeding, dagelijkse beweging en voldoende rust en slaap zorgen ervoor dat het immuunsysteem volop zijn werk kan doen. Dit helpt om minder snel en/of minder ernstig ziek te worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verstrekt op hun website richtlijnen en andere informatie over het Coronavirus in verschillende talen. UNICEF geeft ook informatie over het geven van borstvoeding tijdens een COVID-19 infectie. In België heeft de overheid een speciale website ingericht (https://www.info-coronavirus.be/nl/) waarop alle informatie gebundeld wordt.

Spread the love
Back To Top