Hoe weet je of je baby voldoende drinkt?
Krijgt de baby voldoende melk? Heel veel ouders stellen zich deze vraag. Ook van je omgeving zal je deze vraag misschien krijgen. Veel mensen weten niet hoe vaak baby’s normaal drinken. Als de baby frequent om een voeding vraagt, kan het zijn dat anderen denken dat je melkproductie te laag is. Soms zullen mensen beweren dat je melk niet voldoende voedingstoffen bevat – iets wat helemaal niet mogelijk is. Je melk is altijd van goede kwaliteit. Bij een goede drinktechniek en bij minstens 8 tot 12 voedingen (de eerste weken eerder 10 tot 12 voedingen) is waarschijnlijk alles in orde. Sommige baby’s drinken vooral tijdens de eerste dagen zelfs een stuk vaker dan 12 keer per dag. Niet altijd is het voor ouders gemakkelijk te bepalen of de baby efficiënt drinkt. De ene baby heeft voldoende met slechts 8 tot 9 voedingen, een andere baby heeft misschien veel vaker een voeding nodig omdat hij telkens maar kleine hoeveelheden drinkt. Als er twijfel ontstaat, dan is het goed dat je weet hoe je kunt bepalen of je baby voldoende drinkt.
Onbetrouwbare signalen
Vrolijk en alert zijn is géén teken van voldoende melk drinken. Ook baby’s die te weinig binnen krijgen, kunnen zeer vrolijk en alert zijn. Geen uitdrogingsverschijnselen vertonen is eveneens geen teken van voldoende melk drinken. Als een kind niet meer vrolijk en alert is en als hij uitdrogingsverschijnselen vertoont, dan is de situatie al zeer, zeer ernstig en heeft de baby een extreem groot tekort aan voeding.
Alleen bij heel jonge baby’s is alertheid een indicator omdat zij zeer snel suf kunnen worden als ze niet voldoende voeding krijgen. Maar zelfs dan heb je nog valkuilen. Een ondervoede baby kan bijvoorbeeld grote delen van de dag slapend doorbrengen om energie te besparen. ‘Wat een flinke baby, die zo braaf slaapt.’ Als ouder kan je gemakkelijk denken dat alles in orde is omdat je verwacht dat de baby zou huilen als hij honger heeft.
Plasluiers en ontlasting
‘Goed plassen’ is spijtig genoeg ook vaak geen teken dat de baby voldoende drinkt. Dit zou een indicatie kunnen zijn, maar als een kind over een lange periode licht ondervoed is, misschien zelfs al vanaf de geboorte, dan weten de ouders mogelijk niet wat ‘goed plassen’ werkelijk is. Er is veel variatie in plasluiers en soms hebben ouders de indruk dat met de luiers alles snor zit, gewoon omdat ze geen echte zware luiers kennen. Als de baby echter veel minder gaat plassen dan voorheen en als de urine fel ruikt of donkergeel kleurt, is dat dan weer wel een teken dat er iets aan de hand is.
Tot de leeftijd van 6 weken heeft een baby best minstens 1 tot 2 ontlastingen per dag. Vanaf 8 weken kan het gebeuren dat hij ook eens een dagje overslaat. Blijft de ontlasting al in de eerste weken vaak een dagje of langer uit dan kan dit betekenen dat de baby te weinig melk drinkt. Je kan hier meer lezen over het uitblijven van de ontlasting.
De tevreden baby
Zelfs als de baby tevreden lijkt, dan is dat geen indicatie dat hij voldoende drinkt. Sommige baby’s zullen je wel laten weten dat het te weinig is, maar dat doen ze heus niet allemaal. De baby kan aan het te weinig binnen krijgen gewend raken. Daarnaast heb je ook nog de baby’s die het wel melden, maar waar de ouders aan krampen of een ander probleem denken. Dit kan natuurlijk ook andersom: een baby die krampen heeft waar iedereen denkt dat hij nog honger heeft.
Gewichtsevolutie
De gewichtsevolutie is de beste manier om na te gaan of een baby voldoende melk drinkt. De groeicurven van de WHO, die gebaseerd zijn op borstgevoede kinderen kan je hier vinden: gewichtscurves. Als je baby gezond is en voldoende melk drinkt, dan loopt zijn persoonlijke curve meer of minder parallel met de voorgegeven curven. Het maakt daarbij niet zo veel uit waar de curve van jouw baby ligt, het gaat erom dat zijn curve een kromming vertoont die ongeveer gelijk loopt aan de voorgegeven curven. Weegfouten, ziekte, werkhervatting van de moeder, … dat zijn allemaal dingen die wat invloed kunnen hebben, maar globaal verloopt de curve van je baby best parallel met de voorgegeven curven.
Als een baby op of onder een van de lage curven zit (onder percentiel 3 of onder -2 z-score) dan is een controle bij de kinderarts een goed idee. Waarschijnlijk zal je arts je kunnen gerust stellen, maar soms zal hij verder onderzoek adviseren.
Ben je niet zeker of je baby voldoende drinkt of stel je vast dat hij de WHO groeicurven niet goed kan volgen, dan kan je contact opnemen met een medewerker van LLL. Soms is het noodzakelijk dat een ervaren vroedvrouw of lactatiekundige een voeding observeert en het mondje van je baby bekijkt. Maar vaak kan een kleine verandering van het borstvoedingsbeleid ervoor zorgen dat je baby beter gaat groeien.
Meer lezen:
Te weinig melk
Uitblijven van de ontlasting
Voedingshoudingen
Bronnen:
Breastfeeding, A Guide for the Medical Profession (2011), Ruth A. Lawrence, Robert M. Lawrence
© 2018, Christine Van Den Broecke-Schneider | La Leche League België-Vlaanderen vzw