Borstvoeding na bariatrische chirurgie
Borstvoeding na bariatrische chirurgie
Bariatrische chirurgie is de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met het onderzoek en de behandeling van obesitas en zwaarlijvigheid.
Bariatrische chirurgie wordt uitgevoerd om mensen te helpen gewicht te verliezen en zo het risico op bepaalde aandoening zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte en beroerte te doen afnemen. Dit effect wordt bereikt door de werking van de maag en soms van de darmen aan te passen. Tijdens de operatie wordt de maag verkleind waardoor er een snellere verzadiging is na de maaltijd. Bij een gastric bypass wordt ook de darm omgeleid waardoor er minder opname van calorieën plaatsvindt. Deze aanpassingen in het maagdarmstelsel hebben ook tot gevolg dat er een verminderde opname is van andere belangrijke voedingsstoffen.
De verschillende types maagoperaties bepalen elk in andere mate hoeveel voedingsstoffen er nog worden opgenomen. Zeker na een gastric bypass is er een verhoogd risico op tekorten van vitamine B12, calcium, foliumzuur, ijzer en eiwitten. Om te garanderen dat de melk voedzaam is, kan het nodig zijn om extra supplementen te nemen. Het kan ook van belang zijn uit te zoeken of er eventuele onderliggende oorzaken zijn die hebben geleid tot overgewicht of obesitas zodat deze ook aangepakt kunnen worden. Aandoeningen zoals het polycystisch ovarieel syndroom (PCOS), insulineresistentie of schildklierproblemen kunnen namelijk leiden tot een verminderde melkproductie.
Wanneer er in het verleden een maagverkleining of gastric bypass operatie werd uitgevoerd, is het nog steeds mogelijk om borstvoeding te geven. Er is wel extra aandacht nodig om zeker te zijn dat er voldoende voedingsstoffen worden opgenomen. Bij tekorten aan bepaalde nutriënten zal het lichaam in de eerste plaats voorrang geven om de moedermelk te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Het eigen lichaam wordt als het ware op de 2de plaats gezet. Zorgverleners worden best op de hoogte gebracht indien er in het verleden een maagverkleining werd uitgevoerd zodat tekenen van eventuele voedingstekorten extra opgevolgd kunnen worden.
Een a-term geboren baby waarbij er tijdens de zwangerschap geen tekorten waren, heeft voor ongeveer 8 maanden reserve aan vitamine B12. De moedermelk bevat dan voldoende B12 om tot ongeveer de leeftijd van 12 maanden een perfecte vitamine B12-bron te zijn en aan de behoeftes van de baby te voldoen. Indien er tijdens de zwangerschap reeds een B12 tekort is dan worden baby’s met lagere reserves geboren en zal ook de moedermelk minder vitamine B12 bevatten.
Borstgevoede baby’s kunnen mogelijks al symptomen vertonen van een vitamine B12 tekort voor dit wordt opgemerkt bij de borstvoedende ouder. Het tekort kan reeds ontstaan vanaf de leeftijd van 2-6 maanden maar pas klinisch zichtbaar op de leeftijd van 6-12 maanden. Mogelijke symptomen van een B12 deficiëntie bij baby’s zijn braken, lusteloosheid, anemie, onvoldoende groeien (failure to thrive), lage spierspanning en ontwikkelingsachterstand of een achteruitgang van de ontwikkeling.
Indien een zorgverlener van mening is dat je baby onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt dan is het raadzaam om de verschillende opties met hen te bespreken.
Bronnen:
[1] Clinical Lactation 6(4), 2015, pp. 144-152, “Breastfeeding Outcomes Following Bariatric Surgery” by Caplinger, P, et al.CBI MSF-29663.
[2] Maternal and Child Nutrition, Volume 6, Supplement 2, October 2010, pp. 39-54(16): Nutritional requirements during lactation by Victoria Hall Moran et al.
[3] Nutrition During Lactation, 1991, pp. 157-58 by Hamosh
[4] Breastfeeding and Human Lactation fourth edition, 2010, pp. 501, “Bariatric Surgery” by Riordan J and Wambach K.
Originele Engelse verschenen op de website van LLLI:
https://www.llli.org/breastfeeding-info/gastric-bypass-surgery
Verder lezen:
Naar een gezond gewicht, de rol van borstvoeding (Bulletin Borstvoeding)
Borstvoeding en de preventie van overgewicht (Bulletin Borstvoeding)