skip to Main Content

Reizen

Op reis met de baby

 

Er zijn ongetwijfeld evenveel reisprofielen als er mensen zijn. Sommigen maken graag verre en avontuurlijke reizen, anderen houden eerder van een daguitstap in eigen land. Reizen met een kind gaat vaak aan een ander tempo dan wanneer je dat enkel onder volwassenen doet. Borstvoeding hoeft de zaak niet ingewikkelder te maken, integendeel!

Door horrorverhalen uit de omgeving, zijn er behoorlijk wat gezinnen die onzeker worden over de voeding van hun kindje tijdens de eerste reizen samen. Moet er een kolf mee? Wat als ik van de stress plots geen melk meer heb? Is het niet te veel gedoe om in het buitenland te voeden? Hoe zal de plaatselijke bevolking reageren? Stel: ik word ziek, zal mijn baby dan ook ziek worden?

 

Jouw melk: altijd beschikbaar

 Het is uiteraard niet slecht om even bij de dingen stil te staan voor je vertrekt, maar de meesten geven aan dat borstvoeding net een aantal knelpunten wegneemt: je hebt de voeding van je kindje kant en klaar bij zonder dat je in vreemde talen supermarkten moet afschuimen voor het juiste water. De melk voor je kindje is ook netjes op temperatuur zonder dat je je zorgen moet maken over het juiste stopcontact voor je flessenwarmer. Daardoor alleen al kan je een hoop stress thuis laten en op de door jou gekozen bestemming ongestoord gaan genieten.

 

Openbaar voeden

 In de meeste landen zijn kindjes aan de borst immers overal welkom. Zeker als je discreet borstvoeding geeft, zijn er weinig plekken waar je niet welkom zou zijn. De plaatselijke bevolking zal hoogstens eens gek opkijken als ze opmerken hoe discreet je zit te voeden. Als je er toch niet helemaal gerust in bent, kan je online op zoek naar ervaringsverhalen. Misschien is het een optie om de plaatselijke LLL-afdeling te bevragen of contact op te nemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat.

Twijfel je nog over borstvoeding in het openbaar? Soms gaat men eerst in de eigen omgeving een paar kleine uitstapjes maken om even over die grens heen te kunnen. Anderen vinden het dan weer fijn dat ze het openbaar voeden ver weg van de eigen buren en vrienden en met de volle aandacht van hun partner op vakantie kunnen proberen.

 

Gewoon handig

 De reis op zich is vaak een hele onderneming. Borstvoeding kan helpen! De droge lucht op het vliegtuig maakt dat sommige kindjes al vaker een slokje vragen en kindjes die bij het opstijgen en landen van het vliegtuig aan de borst mogen drinken hebben beduidend minder last van hun oortjes. Door het zuigen blijven hun oren immers ‘open’. Denk maar aan het gevoel wanneer een volwassene een kauwgom kauwt op die momenten. Ook met de auto in de bergen is het verstandig af en toe een tussenstop te maken om te voeden.

Mensen die een trein- of autoreis ondernemen ondervinden soms als geluk bij een ongeluk de voordelen van borstvoeding: een trein die tussen twee stations stilstaat, een hele lange file op weg naar de zon, … jij hebt alleszins genoeg voeding mee voor jouw kindje. Leuk is uiteraard anders maar dankzij de borstvoeding heb je alvast één zorg minder.

 

Voldoende drinken

 Soms gaat men op reis met opzet minder drinken opdat er niet zo vaak naar toillet gegaan moet worden. Iemand die borstvoeding geeft, drinkt echter best zelf voldoende. Het betekent misschien dat je een paar extra tussenstops moet inlassen bij het reizen of bij de uitstapjes, maar het is belangrijk dat je ook op reis voldoende blijft drinken. Het is moeilijk om een hoeveelheid aan te geven die volstaat. Wat je in de zomer in Caïro moet drinken is immers niet te vergelijken met wat je in de winter in Moskou nodig hebt.

Ook voor je kindje is het belangrijk voldoende te drinken. Ga je naar een tropische streek, leg je kindje dan voldoende aan om uitdroging te voorkomen. Het is, zeker voor jonge kindjes, niet nodig om water bij te geven. Voor kindjes onder de leeftijd van één jaar wordt water zelfs afgeraden en is het gezonder vaker moedermelk te drinken. Door het mogelijke tijdsverschil maar ook door de vele indrukken zou het wel eens kunnen dat het mogelijke schema dat je kindje thuis had plots helemaal omgegooid wordt. Kindjes die thuis slechts een tiental voedingen vroegen, vragen op vakantie misschien wel vijftien keer of meer om te mogen drinken. Vaak wordt aangegeven dat het makkelijker is om mee te gaan in dat ritme en dat het oude ritme zich ook snel weer herstelt wanneer je weer in je vertrouwde omgeving bent.

 

Bescherming tegen ziekte

 Je hoeft helaas niet ver op reis te gaan om een ziek kindje te hebben. Sommige kindjes krijgen al in de eerste dagen met diarree te maken. Borstvoeding biedt bescherming. Misschien blijft je baby helemaal gezond of wordt je kindje maar een beetje ziek. Indien je kindje al vaste voeding krijgt en een serieuze infectie oploopt, dan heb je de ideale ‘dieetvoeding’ mee. Niets is zo licht verteerbaar als moedermelk en niets anders kan je kindje direct met de passende antistoffen verzorgen. Ook hier is het belangrijk je baby voldoende te laten drinken. Niet alleen kan je op die manier uitdroging voorkomen, je helpt je kindje ook om het ongemak te verzachten. Is één van je grotere kindjes ziek op vakantie, dan kan een beetje van jouw (afgekolfde) melk een flinke boost geven, zelfs als dit kind niet meer aan de borst drinkt.
Ook als je zelf ziek wordt is het belangrijk om verder te voeden. Een darminfectie geef je normaal niet door met de borstvoeding. De antistoffen in je melk tegen de infectie zullen daarentegen voor een extra bescherming voor je baby zorgen.

 

Borstvoeding biedt een zekere bescherming tegen ziekten, maar als je naar een tropische bestemming op reis gaat, is het belangrijk dat je je bij je huisarts goed over de nodige vaccinaties voor jou en je baby informeert. 

De verandering van omgeving en ritme op een reis kan voor sommige kindjes een grote stap zijn. Aan de borst kunnen ze tot rust komen en voelen ze zich veilig: een uniek borst-momentje dat ervoor kan zorgen dat de hele familie van de reis kan genieten.

 

Goeie reis!

 

Bronnen:

Breastfeeding and Human Lactation – Jan Riordan en Karen Wambach 4e editie

Borstvoeding, complete handboek voor ouders

https://www.llli.org/breastfeeding-info/travel/

 

© 2018, Lien Verdickt | La Leche League België-Vlaanderen vzw

Spread the love
Back To Top