skip to Main Content

Vochtige wondgenezing

 

De meeste tepelproblemen worden veroorzaakt door een slechte drinktechniek of verkeerd of slordig aanhappen van de baby. Een ervaren vroedvrouw of lactatiekundige kan de drinktechniek en de aanhap controleren. Soms kunnen ook spruw of een bacteriële infectie de oorzaak van tepelpijn zijn. Een behandeling is dan aangewezen. Meer over spruw kan je hier lezen.
Een anatomische afwijking in de mond van de baby kan ook aan de oorzaak liggen van de tepelpijn. Een controle bij een specialist kan noodzakelijk zijn.

Het is belangrijk de oorzaak van de tepelproblemen te achterhalen. Wondheling haalt immers niets uit als de oorzaak niet gevonden wordt want dan is de kans op herhaling groter.

Bij gevoelige tepels kan het soms helpen om enkele druppels moedermelk op de tepel te laten opdrogen. Bij een hardnekkige kloof is dit meestal niet voldoende.

 

Vochtige wondgenezing

Als de wonde uitdroogt, zal er een korst vormen. Elke keer de baby aan de borst gaat, kan deze korst terug loskomen waardoor het genezingsproces vertraagt. De kloof wordt in stand gehouden of zelfs groter. Vochtige wondgenezing voorkomt korstvorming. Huidcellen kunnen zich in een vochtige omgeving beter verplaatsen en nieuw bindweefsel wordt sneller geproduceerd waardoor de wonde sneller geneest. Tot slot vormt het materiaal waarmee je de wonde vochtig houdt ook een goede barrière tegen bacteriën van buitenaf.

Een vochtinbrengende crème of zalf voegt enkel vocht toe aan de wonde, maar houdt deze niet vochtig. Olie kan de poriën verstoppen. Producten met kruiden of parfum kunnen de geur en smaak van de melk en borst veranderen. Sommige baby’s weigeren dan de borst.

Hypoallergene lanoline vormt als het ware een film over de wonde. Lanoline of wolvet verstopt de poriën niet omdat het sterk lijkt op de talg die onze eigen huidporiën afgeven. Bij vochtige wondgenezing kan de lanoline best iets dikker aangebracht worden. Lanoline is niet schadelijk voor de baby en mag dus gewoon op de tepel blijven zitten bij het voeden. Een erg dikke laag lanoline kan voor het voeden echter best afgeveegd worden zodat de baby de grip op de borst niet verliest. Na de voeding of wanneer je merkt dat de lanoline geabsorbeerd is door je kleding of zoogkompressen, kan een nieuwe dikke laag aangebracht worden. Zo blijft de wondomgeving vochtig.

Paraffine vetgaaskompressen en hydrogelkompressen werken op dezelfde manier als een dik laag lanoline. Hydrogelkompressen kunnen in de koelkast bewaard worden en op die manier na de voeding de tepels ook koelen en eventuele pijn verlichten.

 

Zilverkapjes 

De laatste tijd worden meer en meer silver nursing cups gebruikt bij hardnekkige tepelkloven. Uit onderzoek blijkt dat zilver een antimicrobiële werking heeft. Dit kan het succes van het gebruik van silver nursing cups verklaren. Anderzijds tonen sommige recente studies aan dat zilver het wondhelingsproces mogelijk kan vertragen. Zilver kan bij langdurig gebruik voor huidverkleuring zorgen. Alsook is een eventuele opname in het bloed mogelijk. Er is slechts heel beperkt onderzoek gedaan naar de overgang van zilver in de moedermelk, naar het gebruik van silver nursing cups, of de mogelijke effecten van rechtstreekse inname door de baby van achtergebleven zilverdeeltjes op de borst.

Verder lezen:
Pijn bij het voeden (Bulletin Borstvoeding)

Bronnen:

Breastfeeding Answerbook, La Leche League International

Breastfeeding, A Guide for the Medical Profession (2011), Ruth A. Lawrence, Robert M. Lawrence

W.R. Faber, Geschiedenis van de dermatologie: Zilver, Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie, vol 24, nr. 08, sept 2014

 

© 2018, Marjolein Denissen | La Leche League België-Vlaanderen vzw

        

        

 

Spread the love
Back To Top