skip to Main Content

Dysfore toeschietreflex

Borstvoedingsaversie en de dysfore toeschietreflex (D-TSR) beschrijven allebei negatieve gevoelens tijdens het geven van borstvoeding maar zijn verder heel verschillend. D-TSR is zeer zeldzaam, treedt meestal kort na de geboorte op en is een fysiologisch verschijnsel dat samenhangt met de toeschietreflex. Borstvoedingsaversie daarentegen treedt op bij een ouder kindje aan de borst, meestal tijdens een nieuwe zwangerschap en is een reactie op tepelstimulatie. Over het laatste kun je hier meer informatie vinden.

Wat is D-TSR?

Een dysfore toeschietreflex (D-TSR, in het Engels D-MER, Dysphoric Milk Ejection Reflex) wordt beschreven als negatieve, sombere gevoelens kort voor of tijdens het toeschieten van de melk. Het treedt meestal op binnen de twee weken na de geboorte. Sommigen voelen dit enkel bij de eerste TSR, in andere gevallen wordt het ook bij latere toeschietreflexen gevoeld. Het kan ook op optreden tijdens het afkolven of wanneer er zomaar een toeschietreflex optreedt. Binnen enkele minuten na de TSR, ook als het kindje nog aan het drinken is, verdwijnen de gevoelens. Bij sommigen gaat de D-TSR over na een drietal maanden, anderen hebben er gedurende hun hele borstvoedingsperiode last van. De intensiteit van de dysforie kan erg verschillen en is meestal niet naar de baby maar eerder op zichzelf gericht.
Men vermoedt dat het voortkomt uit een vergrote afname van dopamine tijdens de toeschietreflex. De oorzaak is hormonaal en heeft niets te maken met psychologische gevoeligheden of eerdere ervaringen.

Wat is het niet?

Onder andere omdat er een fysiologisch verschijnsel aan de basis ligt, is D-TSR is geen postpartum depressie. Het is ook niet onderling inwisselbaar met borstvoedingsaversie bij een ouder kindje aan de borst. Ook fysische verschijnselen zoals misselijkheid tijdens de toeschietreflex of een algemene afkeer van borstvoeding vallen niet onder de noemer D-TSR.

Wat kan je eraan doen?

Vaak wordt er gestopt met de borstvoeding omdat men niet op de hoogte is van het eigenlijke probleem. Het kennen van de oorzaak is vaak voldoende om ermee om te kunnen gaan. Een ernstige dysfore toeschietreflex kan met medicijnen die het dopamineniveau verhogen gecontroleerd worden. Antidepressiva (SSRI’s) hebben geen effect op D-TSR.

Verder lezen:
Borstvoedingsaversie

Voeden tijdens zwangerschap

Bronnen:
La Leche League International, The womanly art of breastfeeding, 8th edition, 2010.
Borstvoedingsorganisatie La Leche League, Borstvoeding – Handleiding voor de zorgverlener, 2014
www.d-mer.org

© 2016-2018, Antje Fitzner | La Leche League België-Vlaanderen vzw

Spread the love
Back To Top