Tekenbeet en ziekte van Lyme
Na een koude, grijze winter veel binnen te hebben gezeten, zijn we vaak heel blij met de komst van de lente en de zomer. Wandelen in het bos of tussen de velden, in het park, speeltuin, …
Naast het denken aan bescherming tegen de zon, insectenbeten, of meer praktische zaken zoals “hoe krijg ik mijn baby onderweg in slaap” of “hoe moet ik borstvoeding geven in het openbaar”, zijn ouders ook vaak bezorgd over tekenbeten aangezien teken dragers kunnen zijn van de ziekte van Lyme.
Niet elke vermoedelijke tekenbeet resulteert in de ziekte van Lyme maar soms besluiten artsen dat iemand die de ziekte van Lyme heeft opgelopen of mogelijk heeft opgelopen, moet stoppen met het geven van borstvoeding.
Het Center for Disease Control and Prevention (CDC) in de Verenigde staten van Amerika meldt:
Er zijn geen meldingen dat de ziekte van Lyme via de moedermelk wordt overgedragen naar de baby. Als u de diagnose Lyme krijgt, zorg er dan voor dat uw arts ervan op de hoogte is dat u borstvoeding geeft zodat deze een antibioticum kan voorschrijven dat veilig te gebruiken is in deze periode. (CDC, 2016)
E-Lactancia meldt:
“In het geval van een infectie met Lyme, zal dit pas gediagnosticeerd worden als de symptomen verschijnen. Dit is 1 à 2 weken na de start van de infectie. Het is dus niet logisch om de borstvoeding direct te onderbreken. Het kan zelfs tegenstrijdig zijn omdat borstvoeding het immuunsysteem van de baby versterkt.” (E-Lacancia, 2018)
In “Breastfeeding and Maternal Illness part 1”, zegt kinderarts Jack Newman:
“Moedermelk biedt de baby veel andere immuunstoffen die de baby helpen om elke microbe waaraan ze worden blootgesteld te bestrijden. De antilichamen van andere stoffen vormen een barrière op de slijmvliezen van het babylichaam die de baby beschermen door te voorkomen dat microben in zijn lichaam binnendringen. Deze barrière voorkomt dat bacteriën en virussen in het lichaam van de baby terechtkomen. Het is een belangrijke manier om de baby te beschermen tegen ziekten.” (Newman, 2018)
De behandeling van de ziekte van Lyme moet gestart worden van zodra de diagnose gesteld wordt. Doxycycline is een antibioticum dat wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Lyme en is compatibel met borstvoeding.
Dr. Newman legt het uit:
“Als doxycycline genomen moet worden voor de ziekte van Lyme, krijgt men vaak te horen dat men moeten stoppen met het geven van borstvoeding. In feite is dit niet nodig. Ongeveer 20% van de doxycycline is gebonden aan calcium (uit melk) en wordt dus niet door de baby opgenomen. Amoxicilline wordt ook gebruikt om de ziekte van Lyme te behandelen en is zonder enige twijfel compatibel met het geven van borstvoeding.” (Newman, 2014)
Als de ziekte van Lyme werd opgelopen voor of tijdens de zwangerschap, of als het kind dat borstvoeding krijgt ook gebeten werd door een teek, dan kan het nodig zijn dat ook het kind behandeld wordt. Dit kan je bespreken met je arts.
Verder lezen:
Medicatie tijdens de borstvoedingsperiode
Bronnen:
- Lyme In 80+ Countries Worldwide, Lyme Disease Association, Inc. https://www.lymediseaseassociation.org/about-lyme/cases-stats-maps-a-graphs/940-lyme-in-more-than-80-countries-worldwide
- Newman, Jack. Breastfeeding and Maternal Illness Part 1, ca, 2018
- Maternal Lyme Disease, e-lactancia, 2018 http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/maternal-lyme-disease/product/
- Lyme Disease Frequently Asked Questions (FAQ), Centers for Disease Control and Prevention. Centers for Disease Control and Prevention, 2017 https://www.cdc.gov/lyme/faq/index.html
- Newman, Jack and Pitman, Teresa. Jack Newman’s Guide to Breastfeeding. Pinter & Martin, 2014. Print.
- Burrascano, J. J. (2008). Advanced Topics in Lyme Disease: Diagnostic Hints and Treatment Guidelines for Lyme and other Tick-Borne Illnesses. Retrieved from Bethesda, MD ilads.org
© 2018, Marjolein Denissen | La Leche League België-Vlaanderen vzw