skip to Main Content

Uitblijven van de ontlasting

Tot de leeftijd van zes weken heeft een baby best minstens één tot twee ontlastingen per dag. Vanaf acht weken kan het gebeuren dat je kindje ook eens een dagje overslaat. Later kan bij sommige baby’s de ontlasting zelfs voor enkele dagen uitblijven. Als de ontlasting maar om de paar dagen komt, gaat het meestal om een eerder grote hoeveelheid. Bij een baby die uitsluitend moedermelk drinkt is de ontlasting normaal altijd zacht, zelfs als er enkele dagen tussen zit.

De eerste weken

Blijft de ontlasting al in de eerste weken vaak een dagje of langer uit kan dit betekenen dat de baby te weinig melk drinkt. Vaker voeden helpt in de meeste gevallen. Het is een goed idee de drinktechniek en het mondje van de baby door een lactatiekundige te laten controleren. Misschien drinkt hij wel vaak maar krijgt hij toch niet voldoende melk binnen.

In zeldzame gevallen kan een medisch probleem de oorzaak van het uitblijven van de ontlasting zijn. Brengt vaker voeden en het optimaliseren van de drinktechniek geen verbetering, dan ga je beter voor controle naar je arts.

Vanaf 8 weken

Het is een hardnekkig fabeltje dat het normaal is dat bij een borstgevoede baby de ontlasting een week of langer kan uitblijven. Dit fabeltje is ontstaan toen voeden op schema om de 3 of 4 uur geadviseerd werd. De meeste baby’s kregen op die manier te weinig melk binnen met als gevolg dat ze vaak ook maar weinig ontlasting maakten.

Ook als de baby al ouder dan zes tot acht weken is kan vaker voeden en het verbeteren van de drinktechniek dus helpen. Hierdoor krijgt de baby meer melk binnen en dat kan ook wat meer inhoud in de luier geven. Als je baby erg veel moeite moet doen, dan kan je hem een beetje helpen door hem rechtop te dragen en daarbij zijn beentjes te ondersteunen zodat hij goed kan duwen. Je kunt ook zijn sluitspier met je vinger en een beetje olie kringvormig masseren om hem te stimuleren. Een thermometer gebruik je beter niet omdat bij baby’s de sluitspier gemakkelijk beschadigd kan worden.

Er zijn uiteraard nog andere oplossingen voorhanden. Wanneer je baby te veel last heeft van de situatie dan kan je na enkele dagen in overleg met je arts andere oplossingen gaan uitproberen.

Meer lezen:
Hoe weet je of je baby voldoende drinkt?
Te weinig melk
Reflux en teruggeven

Bronnen:
Breastfeeding Answerbook, La Leche League International
Breastfeeding, A Guide for the Medical Profession (2011), Ruth A. Lawrence, Robert M. Lawrence

© 2008-2018, Christine Van Den Broecke-Schneider | La Leche League België-Vlaanderen vzw

Spread the love
Back To Top