skip to Main Content

Borstcompressie

Borstcompressie is een techniek die ervoor kan zorgen dat een kindje langer actief aan de borst drinkt. Hierdoor kan het kindje niet alleen meer melk krijgen, maar ook meer melk met een hoger vetgehalte.

Bij het begin van een voeding zuigt een kindje meestal met korte, krachtige bewegingen om een toeschietreflex op te wekken. Hierdoor schiet de melk toe en worden de zuigbewegingen langer, en afgewisseld met regelmatige slikbewegingen. Een jonge baby zal spontaan in slaap vallen wanneer de melkstroom afneemt. In normale omstandigheden is dit aan het einde van een voeding en is het kindje voldaan.

Soms echter valt het kindje in slaap vooraleer het voldoende heeft gedronken. Wanneer het kindje tijdens een voeding niet of nauwelijks meer slikt, kan borstcompressie worden toegepast om de voedingstijd te verlengen. Hierdoor zal de melk weer sneller gaan stromen en gaat het kindje opnieuw actief slikken.

Borstcompressie: hoe doe je dat?

Wanneer de baby niet langer actief zuigt (in slaap vallen of ‘sabbelen’), druk dan de borst samen. Dit kan op twee manieren:

  • Houd je borst met één hand vast: duim aan de ene zijde, vingers aan de andere, zover mogelijk van de tepelhof vandaan. Duim en vingers worden naar elkaar toe gebracht en deze druk wordt vastgehouden. Het samendrukken van de borst mag niet pijnlijk aanvoelen.
  • In plaats van druk uit te oefenen met de vingers, kan de borst ook richting borstkas geduwd worden, afhankelijk van je houding en voorkeur.


Door de druk stimuleer je de melktoevoer en zou je baby nu terug actief moeten beginnen zuigen.  Houd deze druk aan tot je baby opnieuw overschakelt op sabbelen of niet-zuigen. Laat vervolgens je borst los.  Door de verminderde druk kan er opnieuw melk doorvloeien en dit kan het kindje weer actief doen slikken. Wanneer het slikken vermindert, kan de hand op de borst worden verplaatst. Pas als het kindje ook niet meer tot actief slikken gestimuleerd kan worden met borstcompressie, wordt van borst gewisseld.  Dezelfde techniek kan dan, indien nodig, aan de andere kant toegepast worden.

Wanneer kun je borstcompressie toepassen?

Als de borstvoeding goed verloopt en het kindje goed bijkomt, is borstcompressie niet nodig.

In volgende gevallen kan borstcompressie een hulp zijn: 

  • Als het kindje niet goed de verwachtte curve volgt.
  • Om slaperige kindjes door de sterkere en langere melkstroom meer melk binnen te laten krijgen.
  • Als het kindje gefrustreerd is omdat de melk niet snel genoeg stroomt.
  • Om een kindje te stimuleren om langer actief aan de borst te drinken.
  • Om de melkproductie te verhogen door het kindje te stimuleren meer melk te drinken.
  • Bij overproductie kan borstcompressie zorgen dat meer vetrijke melk toestroomt.
  • Om de opbrengst te verhogen tijdens het kolven en de tijd nodig om te kolven te verlagen.
  • Om de voedingstijd te verkorten als je kindje erg lang of vaak drinkt. Opgelet, een kleine baby heeft gemiddeld 10-12 voedingen per 24 uur nodig en idealiter heeft het kindje onbeperkt toegang tot de borst!
  • Om krampjes te verminderen bij kindjes die te veel lucht happen tijdens het voeden.
  • Om te helpen de borst beter leeg te maken bij verstopte melkkanaaltjes (en borstontsteking)
  • Om tijdens de eerste dagen ervoor te zorgen dat het kindje meer colostrum binnenkrijgt.

Bij een sterke toeschietreflex of bij overproductie is enige voorzichtigheid bij het toepassen van borstcompressie nodig. Een kindje zal zo immers met een zeer sterke melkstroom geconfronteerd worden wat kan leiden tot luchtslikken, krampen en reflux.

Verder lezen:
Hoe weet je of je kindje voldoende drinkt?

Bronnen:
The Womanly Art of Breastfeeding – La Leche League International (2010).
Borstvoeding. Handleiding voor de zorgverlener – La Leche League Nederland (2014).
Borstvoeding. Compleet handboek voor ouders – La Leche League Nederland (2014).
Dr. Jack Newman’s Guide To Breastfeeding, Revised Edition 2014.

© 2018, Els Willems | La Leche League België-Vlaanderen vzw

 

 

Spread the love
Back To Top