skip to Main Content

Extra water bijgeven

Extra water bijgeven

Baby’s die exclusief borstvoeding krijgen, hebben tijdens hun eerste 6 levensmaanden geen bijkomend water nodig. De borsten maken de ideale melk voor de baby. De samenstelling wordt aangepast indien de baby meer of minder vocht nodig heeft.

Water geven aan pasgeboren baby’s kan bijdragen tot geelzucht en kan het bijkomen in gewicht vertragen: water vult de maag, waardoor de hoeveelheid colostrum of melk die de baby drinkt kan verminderen. Water bijgeven kan ook zorgen voor een teruglopende melkproductie omdat de baby mogelijks minder om de borst vraagt.

 

Warm weer

Zelfs met heel warm weer heeft een baby geen extra water nodig, zolang de mogelijkheid bestaat om op verzoek te voeden zal al het vocht dat nodig is, uit de borstvoeding gehaald kunnen worden. Als de baby niet aan de borst kan drinken, kunnen er in de opvang frequent kleine porties melk aangeboden worden. Diegene die de baby de borst geeft, heeft uiteraard ook zelf voldoende vocht nodig.

 

De luiers

Aan de luiers van de baby kan je zien of er voldoende vocht wordt ingenomen. De frequentie van natte luiers nemen niet te snel af en de urine is (bijna) geur- en kleurloos. Worden de luiers wat droger dan is vaker voeden een oplossing.

 

De oudere baby

Vanaf de tweede helft van het eerste levensjaar zijn enkele slokjes water om te oefenen uiteraard geen probleem.

Verder lezen:
De ontwikkeling van de borsten
Hoe weet je of je baby voldoende drinkt?

Bronnen:
Water Supplements, La Leche League International
Why can’t we give water to a breastfeeding baby before 6 months even when it is hot?, World Health Organization, 29/07/2014

 

© 2019, Lin Gentzis | La Leche League België-Vlaanderen vzw

Spread the love
Back To Top