skip to Main Content

Roken tijdens de borstvoedingsperiode

Roken is niet gezond, daar is iedereen het ondertussen over eens. Stoppen met roken ‘voor de baby’, is niet voor iedereen een makkelijke opgave. Gezinsuitbreiding kan een heel stresserende periode zijn. De algemene zorg voor de baby en daarbij de extra stress, die het stoppen met roken kan veroorzaken, kan dan soms te veel worden.

De mate waarin het roken schadelijk is voor een kind hangt sterk af van de hoeveelheid sigaretten die per dag gerookt worden. Hierbij gaat het niet alleen om de hoeveelheid nicotine die in de melk terechtkomt, ook passief roken is heel schadelijk voor een baby. Maar roken is een verslaving en het lukt niet iedereen om er zomaar mee te stoppen. Bij minder dan 15 sigaretten per dag is het gezondheidsrisico voor de baby door de nicotine in de melk eerder klein. Hoe minder er gerookt wordt, hoe kleiner natuurlijk het gezondheidsrisico voor de baby. De negatieve gevolgen van roken kunnen een onrustige baby zijn of een baby die niet voldoende bijkomt. Roken werkt mogelijk productieverminderend en kan ook een negatieve invloed hebben op de toeschietreflex. Bij het roken van meer dan 30 sigaretten per dag kunnen sommige baby’s last hebben van krampen, diarree en braken. Bij gevoelige baby’s kunnen deze symptomen ook met een veel lager aantal sigaretten per dag al optreden. 

Roken verlaagt de prolactinespiegel. Het hormoon prolactine is verantwoordelijk voor de melkproductie en het zorgt voor een aangenaam gevoel tijdens het voeden. Het maakt de borstvoeding niet alleen mogelijk, het maakt ze ook aantrekkelijk. Misschien is dit één van de redenen waarom rokers gemiddeld minder lang borstvoeding geven. Een studie heeft aangetoond dat de grootste rokers gemiddeld het vroegst met de borstvoeding stoppen.

Passief Roken

Het passief roken kan bij een baby ademhalingsproblemen en infecties van de luchtwegen veroorzaken. Ook het risico op wiegendood is bij baby’s van rokende ouders verhoogd. Vaak wordt rokende ouders afgeraden samen met hun baby in één bed te slapen. Daarnaast mag je ook je voorbeeldfunctie niet vergeten. Kinderen van wie de ouders roken, hebben een veel grotere kans later zelf roker te worden. 

Hulpmiddelen bij het stoppen

Nicotinekauwgom of nicotine houdende e-sigaretten worden afgeraden tijdens de borstvoedingsperiode. De dosis is vaak onduidelijk en de hoeveelheid nicotine kan sterk schommelen. Het gevaar van het passief roken zou je daardoor natuurlijk wel kunnen vermijden. Nicotinepleisters daarentegen geven een regelmatige dosis nicotine af. Vooral als de pleister eerder laag gedoseerd is, zal er maar weinig nicotine in de melk aanwezig zijn. Voor meer informatie en het bespreken van alle opties kan je een afspraak bij je huisarts of een tabakoloog maken.

Zo weinig mogelijk

Indien het stoppen met roken niet (helemaal) lukt, dan kun je proberen zo weinig mogelijk te roken. Rook vooral niet in het bijzijn van je baby. Ga in een andere kamer of bij voorkeur naar buiten. Het is beter direct na een voeding te roken. Zo is de nicotine in je lichaam tegen de volgende voeding al gedeeltelijk afgebroken. Het duurt 95 tot 120 minuten om de nicotinewaarden in je lichaam te halveren. 

Baby’s van wie de ouders roken hebben een duidelijk verhoogd gezondheidsrisico. Het geven van borstvoeding heeft dan weer een heel positief effect op de gezondheid van een kind. Het zou dus allesbehalve ideaal zijn als men een baby die door het roken van zijn ouders al kwetsbaarder is, ook nog de voordelen van moedermelk zal ontnemen. Als het stoppen met roken niet lukt, dan is de boodschap zo weinig mogelijk te roken en de groei en de algemene gezondheid van je baby goed in de gaten te houden. Misschien lukt het na een tijdje de hoeveelheid sigaretten per dag nog meer te verminderen of helemaal te stoppen.

Marihuana

Veel schadelijker nog dan gewone sigaretten is marihuana. Het actieve bestanddeel van marihuana is THC. Deze stof gaat over in moedermelk en bij regelmatig gebruik stapelt THC zich op in de melk. THC kan wekenlang in de urine en de ontlasting van de baby opgespoord worden. Marihuana vermindert de melkproductie. Daarnaast kan het zijn dat je na het gebruik van marihuana minder alert bent en daardoor niet zo goed voor je baby kan zorgen. Onderzoek toont geen of erg weinig effect op baby’s aan. Er zijn echter geen langetermijnstudies beschikbaar en de meeste studies zijn uit de jaren ‘80 en ‘90. De concentratie van THC marihuana is in de laatste jaren met een veelvoud gestegen. Wat vandaag gekweekt en verkocht wordt kan men zeker niet meer vergelijken met de marihuana uit de jaren ’70, ‘80 of ‘90. Tijdens de borstvoedingsperiode gebruikt men dus beter geen marihuana. Bij heel occasioneel gebruik is een onderbreking van de borstvoeding waarschijnlijk niet nodig. 

Bronnen:

Medications and Mothers’ milk – Thomas Hale
Breastfeeding Answerbook – La Leche League International

© 1999-2019, Christine Van Den Broecke-Schneider | La Leche League België-Vlaanderen vzw

Spread the love
Back To Top